Förstudiens uppkomst
Idéen till förstudien föddes när Maria kontaktade Karin och Johan på Christineholm med anledning av att hitta en plats för att utveckla sitt nystartade företag inom livsmedelsförädling.
Förstudien syftade till att utvärdera olika förutsättningar och testa idéen om en hubb för livsmedelsförädling och produktion på Christineholm, där Marias företag Coles Nordic skulle kunna vara det första företaget att etablera sig.
Målet var att undersöka potentialen för en etablering av en livsmedelshubb för småskaliga producenter på Christineholm, där utgångsläget för Christineholm var att inte äga verksamhet, men att ge engagemang. Studien utforskade tre möjliga spår: 1) utveckla en lager- och logistikhubb, 2) iordningställa en samarbetslokal för producenter med liknande behov, 3) etablera en ny verksamhet med fokus på innovation som inomhusodling eller frystorkning.
Sammanfattat resultat
Den dagen en aktör är redo att satsa är Christineholm en mycket bra partner och plats för utveckling av livsmedelsproduktionen i Sörmland. Vi fortsätter resan med utvecklingen av ett företagskluster och dörren står fortsatt öppen för inriktning till en livsmedelshubb, men förstudien visar att vi inte, utifrån dagens förutsättningar, kan genomföra etablering av en livsmedelshubb.
Genom förstudien stärkte vi vårt nätverk och våra kunskaper för att kunna stötta små producenter ännu bättre. Lärdomarna från förstudien används nu för att stödja framtida initiativ och skapa bättre förutsättningar för livsmedelsproducenter och förädlare i Sörmland.
Hela rapporten hittar du här "Livsmedelshubb på Christineholm?"